Selamat Datang Ke Laman Blog Anira

Selamat Datang Ke Laman Blog Anira

February 6, 2015

SAWAN TARIK?

Sawan tarik? Apa tu?  Bagi sesiapa saja yang tidak pernah berhadapan dengan masalah pasti akan rasa terkejut, takut dan macam-macam perasaan lagi bila melihat seseorang dalam keadaan sawan.

Masih ingat lagi...masa kejadian menimpa anak sulung saya Darish Syauqi.  Waktu tu saya belum habis pantang sebab melahirkan anak kedua saya pun...baru 26 hari.  

Ceritanya bermula bilamana pada hari Isnin 08 Disember 2014, nenek saya telah kembali ke rahmatullah setelah setahun terlantar sakit kerana strok.

Seperti biasa, setiap pagi ibu saya akan bawa Darish ke rumah arwah nenek ni untuk membersihkan nenek saya.  Hampir setahun juga la Darish melakukan rutin yang sama setiap hari kecuali bila hujan...sebab ibu saya pergi ke rumah nenek saya menaiki motorsikal.  Kalau hujan, ibu saya akan pergi lewat sikit atau datang pada sebelah petang pula.

Pada pagi Isnin tersebut, sejak dari pukul 5.30 pagi lagi dah bising-bising cakap....."mi...ayish nak umah yot".  Berulang-ulang dia cakap ayat yang sama walaupun saya cakap "nanti nenek bawa ayish umah  yot ye". 

Dalam pukul 7.45 pagi, masa tu ibu saya tengah bersiap-siap nak bawa Darish ke rumah moyangnya...dapat panggilan yang nenek saya telah kembali ke rahmatullah.

Nak dijadikan cerita, sejak dari waktu tu...anak kecil yang masih tidak mengerti ni asyik bertanyakan "yot ana mi? yot ana nek?" Hati mana yang tidak sebak kan.

Lepas semuanya selesai, tengahari tu tiba-tiba badan Darish panas.  Terus dia minta duduk dekat pangku saya. Minta selimut.  Saya bagi Darish ubat demam masa tu sebab badan Darish panas sangat-sangat.  Makcik masukkan ubat ponggong sebab panas sangat katanya.  

Tak lama lepas tu, dalam 30 minit Darish nampak ok.  Dia minta air suam dengan biskut untuk dia makan.  Lega sikit hati ni.  Menjelang maghrib, sedang ibu dengan ayah saya bersiap-siap untuk ke rumah arwah untuk kenduri...tiba-tiba Darish menjerit..lepas tu badan dia jadi kejang dan matanya terbeliak ke atas.

Memang takut bila mengenangkan waktu ni.  Suami kebetulan masih dalam perjalanan pulang dari outstation.  Nasib baik masa kejadian Darish masih dipangku dengan ibu saya....sebab sebelum tu Darish tidur di riba saya...jadi saya minta ibu angkatkan Darish dan letakkan Darish di tilam sebelum ibu keluar.

Saya jadi panik, buntu, takut semua ada.  Air mata dah berjurai-jurai keluar.  Lupa seketika tentang si kecil Danial Miqhael.  

Saya ke dapur, basahkan tuala untuk tuam Darish.  Mulut ibu tak henti-henti baca ayat kursi.  Ayah saya cakap cepat-cepat bawa ke hospital.

Akhirnya, saya nekad....walau masih dalam pantang, ku gagahkan la juga untuk anak-anak.  Saya beranikan diri bawa kereta bawa Darish ke hospital.  Ayah temankan saya.  Dalam kereta...ayah tak henti-henti panggil nama Darish supaya Darish tak tidur.  Masa ni Darish dah tak kejang-kejang dah...sawan tu jadi lebih kurang 2 minit macam tu.

Masa ni saya bawa Darish ke hospital yang terdekat je dulu...Hospital Tanjung Karang.  5 minit perjalanan dari rumah. Klinik pun agak jauh....takut tak sempat.

Sejak dari tu, maka bermulala sesi 'pantang koboi' saya di hospital menjaga anak teruna kesayangan ni.  Si adik Danial Miqhael terpaksa ditinggalkan di rumah dengan nenek.  Nasib baik masa ni dah start buat susu EBM dekat rumah.  Jadi tak adalah adik tercari-cari bila haus.  Maafkan ummi ye sayang....ummi kena jaga abang.

Bila terkenangkan peristiwa ni, menitis air mata saya. Sepanjang di hospital, saya buat kajian dengan mencari artikel berkaitan dengan sawan tarik ni.  Saya kongsikan untuk bacaan semua ye.  Harap dapat memberi manfaat pada semua.
DEMAM SAWAN

Selalunya orang akan berasa takut melihat seseorang anak dalam keadaan sawan. Seorang bayi yang sawan tidak sedarkan diri, matanya selalu berpusing keatas dan seluruh badan serta kaki dan tangannya terasa keras dan seolah-olah menggilgil. Keadaan ini juga biasa dikenali sebagai tarik . Ramai di antara ibu bapa yang telah melihat bayi mereka mengalami tarik menyatakan yang mereka fikir bayi mereka hampir putus nyawanya .

Punca sawan di kalangan kanak-kanak yang kerap sekali terdapat ialah demam panas . Adalah dianggarkan yang sekurang-kurangnya satu peratus dari kanak-kanak mengalami demam sawan. Demam sawan juga merupakan satu sebab utama bagi ramai kanak-kanak masuk wad .

Sawan biasanya berlaku pada peringkat umur tiga bulan hingga tiga tahun. Walaupun demam sawan boleh juga berlaku dikalangan mereka itu. Sawan yang berlaku dikalangan bayi-bayi yang berusia kurang dari tiga bulan lebih besar kemungkinannya disebabkan oleh punca-punca lain yang lebih serius seperti penyakit meningitis. Demam sawan biasanya berlaku apabila suhu badan meningkat dengan tingginya. Sawan dikalangan bayi yang tidak ada kena mengena dengan demam merupakan sawan yang mungkin disebabkan oleh kerosakan otak, dan punca-punca metabolik seperti kekurangan glukos atau kalsium.

Biasanya bayi-bayi yang mendapat demam sawan hanya mengalami sekali sahaja dalam seumur hidupnya. Tetapi ada juga bayi-bayi yang masih terus mendapat demam sawan berkali-kali sehingga usianya tiga tahun terutamanya jika dia tidak diberi ubat-ubat yang boleh mencegah sawan .

 
PUNCA DEMAM SAWAN

Kebanyakkan demam sawan yang berlaku adalah disebabkan oleh demam virus dan tanda-tanda yang didapati termasuklah selsema, batuk dan kurang minat menyusu. Tetapi ada sahaja penyakit yang boleh menaikkan suhu badan bayi-bayi atau kanak-kanak boleh membawa kepada demam sawan seperti penyakit lebam paru-paru (pneumonia).

Untuk mengelakkan sawan, suhu badan bayi-bayi dan kanak-kanak mestilah diturunkan . Lazimnya seseorang bayi atau kanak-kanak yang demam mungkin tidak berminat untuk meminum air atau susu tetapi dia mestilah digalakkan juga untuk meminum seberapa banyak yang boleh. Baju yang dipakai mestilah nipis . Baju yang tebal akan menaikkan suhu badan . Ubat-ubatan untuk mengurangkan demam seperti panadol bolehlah diberi sementara mendapat penilaian dari doktor-doktor.

Aspirin adalah sangat berkesan untuk menurunkan suhu badan tetapi tidak digemari oleh kebanyakan pakar kanak-kanak kerana ada pendapat mengatakan bahawa penggunaan ubat ini boleh meninggikan risiko untuk seseorang bayi atau kanak -kanak itu mendapat penyakit yang dipanggil 'Reye Syndrome'. Penyakit ini biasanya bermula dengan batuk selsema dan demam walaupun tidak tinggi. Adakalanya penyakit ini bermula dengan muntah dan cirit. Setelah beberapa hari tanda-tanda ini mungkin surut tetapi biasanya dengan tiba-tiba keadaan berubah menjadi lebih tenat dimana kanak-kanak itu mengantuk atau tidak sedarkan diri dan mungkin mengalami sawan walaupun suhu badannya tidak tinggi. Penyakit ini boleh membawa maut dan bagi mereka yang dapat diselamatkan ada yang mengalami masalah-masalah perkembangan seperti kecacatan fizikal dan kecacatan akal. Saya ingin menegaskan bagaimana pentingnya ibu bapa tidak memberi Aspirin kepada anak-anak kecil.
 

ADAKAH DEMAM SAWAN ITU MERBAHAYA?

Demam sawan selalunya berlaku apabila suhu badan terlalu tinggi dan biasanya berlaku untuk beberapa minit sahaja , jarang sekali lebih dari 15 minit. Tetapi para doktor berasa khuatir kalau demam sawan berlanjutan sehingga lebih dari 20 minit kerana ini mungkin membawa kesan yang tidak baik kepada perkembangan intelek kanak-kanak itu. Ada penyelidikan yang menunjukkan bahawa sejenis penyakit sawan (temporal lobe epilepsy) boleh berlaku kepada sebahagian kecil kanak-kanak yang demam sawan. Dalam keadaan ini kanak-kanak tidak sedarkan diri, menepuk-nepuk pipinya, bermain-main lidahnya serta menunjukan kelakuan yang agak aneh sepanjang sawan itu berlaku .

Sawan boleh menjejaskan perkembangan intelek dan juga prestasi persekolahan kanak-kanak itu. Kanak-kanak yang mendapat demam sawan yang lama, iaitu lebih dari 30 minit , ketar-ketar disebelah badan sahaja dan mereka yang mempunyai saudara mara dekat yang menghidap penyakit sawan di anggap mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit sawan atau Epilepsy . 

 
LANGKAH YANG PERLU DIAMBIL APABILA BAYI DEMAM SAWAN

Jika demam sawan berlaku ibu bapa perlulah bertenang dan yakin bahawa keadaan ini akan berlalu selepas beberapa minit. Mereka dinasihatkan untuk membaringkan bayi disebelah badan supaya tidak mudah cecair dari mulut dan tekak masuk ke dalam paru-paru, lalu membawa kepada penyakit 'pneumonia'. Tuala yang direndam dengan air suam bolehlah disapukan kemuka serta tubuh badan yang telah ditelanjangkan. Jika demam sawan tidak reda selepas beberapa minit bayi itu hendaklah dibawa keklinik yang berdekatan supaya sawannya diberhentikan dengan  suntikan seperti valium atau paraldehyde yang akan diberi oleh doktor.

Adalah dinasihatkan supaya bayi-bayi dan kanak-kanak yang mendapat demam sawan untuk pertama kalinya dibawa berjumpa doktor kerana jika ada perasaan khuatir yang mereka mungkin menghidap penyakit meningitis doktor akan mengambil air dari bahagian tulang belakang untuk diperiksa. Ini adalah penting untuk mengenalpastikan dengan awal penyakit meningitis dan untuk membolehkan doktor memulakan rawatan. Penyakit ini adalah serius dan boleh membawa kepada kecacatan fizikal, mental dan kerosakan deria-deria seperti penglihatan dan pendengaran atau juga maut. anggapan-anggapan yang salah seperti bayi itu akan lumpuh setelah air tulang belakangnya di ambil (lumbar puncture) terlalu menyebabkan ibu bapa tidak membenarkan doktor-doktor  menjalankan  proseder ini untuk menentukan atau mengenepikan penyakit meningitis. Yang merungsingkan ialah adakalanya kanak-kanak itu menunjukan tanda-tanda awal penyakit meningitis dan perasaan ini boleh membantu pengenalpasti dengan lebih awal penyakit ini. Jika ibu bapa membantah ini akan merumitkan perawatan dan akan membawa akibat yang buruk bagi kanak-kanak yang memang menunjukkan kemungkinan menghidap penyakit meningitis .

Kanak-kanak yang mula mendapat penyakit demam sawan dibawah usia setahun selalu didapati mudah mendapat sawan berulang lagi kalau dibandingkan dengan kanak-kanak yang mendapat sawan pada pertama kalinya bila berusia lebih dari dua tahun . Ada doktor-doktor yang menyarankan supaya ubat seperti phenobarbitone digunakan pada setiap hari untuk mengurangkan kemungkinan kanak-kanak itu mendapat demam sawan sekali lagi . Adalah disarankan supaya phenobarbitone diberi pada setiap malam hingga usia kanak-kanak itu lebih dari tiga tahun kerana selepas usia ini risiko untuknya mendapat demam sawan adalah rendah.

Ubat jenis lain yang boleh digunakan ialah 'Diapezam' (Valium) yang diberi dengan cara 'suppository' iaitu dijolokkan kedalam bahagian dubur setiap kali kanak-kanak ini mendapat demam yang tinggi dan ini akan mencegah demam sawan berlaku. Kesan-kesan sampingan bagi ibu seperti phenobarbitone jika digunakan adalah sedikit Umpamanya, ia boleh menyebabkan kanak-kanak itu sukar menumpukan perhatian kepada sesuatu perbuatan (hyperactivity) atau kanak-kanak itu berasa mengantuk terutamanya jika ubat ini terlalu banyak dimakan.

Apabila ubat diberi untuk jangka masa yang lama (seperti phenobarbitone) selalu didapati ibu bapa gagal memberi anak mereka ubat setiap hari. Adakalanya berbulan-bulan kanak-kanak itu tidak menerima ubat yang dibekalkan oleh doktor itu. Akibatnya ialah apabila kanak-kanak itu mendapat demam yang tinggi suhunya dia boleh mendapat demam sawan walaupun ubat phenobarbitone dimulakan semula. Ubat phenobarbitone perlu diberi setiap hari untuk sekurang-kurangnya tujuh hari sebelum tahap ubat didalam darah cukup untuk mencegah sawan .

Ada juga doktor-doktor yang menggunakan ubat sodium valproate sebanyak dua hingga tiga kali dalam sehari sehingga anak itu sudah berumur sekurang-kurangnya tiga tahun. Walaupun ubat ini berkesan adakalanya kanak-kanak itu boleh mendapat kesan sampingan yang melibatkan hati atau 'liver' dan oleh kerana itu ramai pakar kanak -kanak lebih gemar menggunakan phenobarbitone kerana ia dianggap lebih selamat.
 

KESIMPULAN

Demam sawan jarang membawa maut tetapi boleh menimbulkan rasa cemas.  Ia jarang membawa kesan yang buruk kepada perkembangan kanak-kanak . Kadangkala episop ini merupai penyakit meningitis dan doktor mungkin perlu memeriksa air dalam tulang belakang (melakukan lumbar puncture). Sekumpulan kanak-kanak yang menghidap demam sawan menghadapi risiko yang sangat tinggi sawan itu berulang . Doktor -doktor akan menyarankan supaya ubat yang tertentu dimakan setiap hari untuk mencegahnya (prophylaxis).


Sumber : The Malaysian Lifestyle Media <center/><a href="http://www.blooggers.com/" target="_blank" > <img src="http://3.bp.blogspot.com/-a0co1oL6iX0/VNOz9HTCN_I/AAAAAAAAIMk/Zgfjv6U5e5U/s1600/blue%2B150.png"/></a><center/>


Promosi super sempoi di bulan Februari...bulan kasih sayang...Memang gempak habis sebab tak pernah-pernah Shaklee buat promosi 4 produk sekaligus.  Jom dapatkan produk favourite anda hari ini.  Jangan gigit jari je nanti ye!


 Hubungi: Ira l 017.2237241
  

No comments:

Post a Comment