Selamat Datang Ke Laman Blog Anira

Selamat Datang Ke Laman Blog Anira

February 6, 2015

TEKNIK URUTAN SI MANJA

Pernah dengar yang bayi sangat selesa bila diurut oleh ibu atau bapanya?  Pernahkah ibu-ibu membuat urutan pada bayi anda?  Beriktu adalah teknik urutan yang sesuai untuk si manja anda yang boleh diamalkan.  In shaa Allah...hasilnya memang memuaskan.~ KAKI ~
Urut menghala menjauhi jantung dengan usapan bentuk C.
Urutan bermula di buku lali, bergerak ke paha dan balik ke buku lali. Bengkok dan luruskan kaki bayi serta buat pergerakan seperti mengayuh dan lakukannya secara pelahan-lahan. Buat latihan jari dengan membengkok dan meluruskan setiap jari supaya semua sendi digerakkan. Tolak sedikit jari ke belakang perlahan-lahan

~ PERUT ~
Pijatan I LOVE U. Gunakan dua tau tiga jari, yang membentuk I-L-U daripada arah bayi. Bila dari posisi kita membentuk I-L-U terbalik.  Urut kiri bayi dari bawah ke atas (huruf I). Urut melintang dari kanan bayi ke kiri bayi, kemudian turun ke bawah (huruf L). Urut dari kanan bawah bayi, naik ke kanan atas bayi, melengkung membentuk U dan turun lagi ke kiri bayi.  Semua gerakan akan berakhir di perut kiri bayi.

~ TANGAN ~
Ulang proses sama seperti mengurut kaki.

~ DADA ~
Urut dengan menggunakan tapak tangan. Urut ke arah keluar (melintang) dari tengah dada menghala ke atas sehingga ke bahu dan turun ke tulang rusuk.

~ MUKA ~
Membuat urutan secara bulatan kecil pada kulit kepala. Urutan ini juga boleh dilakukan ketika mandi dan memakai syampu. Usap dahi, keliling mata dan kening. Urut pipi dan usap secara melintang dari tulang pipi ke telinga. Urut secara bulatan di bawah dagu, keliling telinga dan tengkuk. Urut perlahan-lahan dengan memberi sedikit tekanan. Cara ini akan membuatkan bayi berasa lebih selesa.

~ BELAKANG BADAN ~
Anda perlu tiarapkan bayi anda. Gunakan minyak dan urut belakang badan dari atas tulang belakang hingga ke pangkal punggung menggunakan kedua-dua tangan. Buat urutan secara bulatan dari bahu, turun ke badan-punggung, paha dan kaki.

~ BAHU ~
Urut bahu menggunakan tapak tangan dan akhiri dengan satu usapan panjang dari bahu ke kaki.  Urutan ini mengambil masa antara 20 hingga 30 minit dan bayi akan lebih tenang serta segar apabila diurut.
SELAMAT MENCUBA!!!!

Ira l 017.2237241
http://www.shedaucu.com/2015/02/bloogers-media-dot-com-logo-badge.html

No comments:

Post a Comment